Veganuary – tydzień 4 – orzechy, pestki i nasiona

orzechy i pestki jako źródło białka, dietetyk iława

Dzisiaj ostatnia sobota z wegańskim obiadem w ramach wyzwania Veganuary. Nie powiem, zżera mnie ciekawość, ile osób wzięło w nim udział, więc możesz dać znać w komentarzu. Dzisiaj przechodzimy do mniej oczywistego, ale równie ważnego źródła fantastycznych składników – orzechy i pestki, które to mogą stać się Twoją najzdrowszą przekąską! Pamiętaj, że o wcześniejszych dostarczycielach białka, zastępującego z powodzeniem to zwierzęce, możesz przeczytać: o tofu tutaj, o ciecierzycy tutaj, a o soczewicy tutaj.

A orzeszki ziemne są strączkowymi

Orzechowa i pestkowa oferta naszych sklepów wzbogaca się od kilku lat o coraz bardziej egzotyczne okazy. W ciągłej sprzedaży są już nie tylko orzechy włoskie i laskowe, ale również brazylijskie, czy pinii, co uważam za wspaniałe, biorąc pod uwagę korzyści, jakie przynoszą. To, że orzeszki ziemne zalicza się do strączkowych, już przeczytaliście, ale czy wiecie, że migdały to nasiona? 

Pestki dyni pamiętam z dzieciństwa. Kiedy mama zaprawiała dynię, my wybieraliśmy z miąższu pestki i suszyliśmy na grzejnikach. Dziś można je kupić w każdym spożywczaku, tak samo, jak łuskany słonecznik, sezam czy siemię lniane. Co kryją w sobie orzechy i pestki

  • Potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • cynk,
  • selen,
  • kwasy Omega-3, 7 i 9,
  • witamina E,
  • i inne 🙂

Biorąc pod uwagę, że nie wszystkie składniki znajdują się w każdej odmianie orzechów, warto codziennie spożywać garść mieszanki, co nie powinno nikomu sprawiać problemu, bo idealnie nadają się na przekąski.

Suche fakty medyczne

orzechy i pestki u iławskiego dietetyka on-line

O nasionach – dlaczego warto jeść:

  • siemię lniane – ponieważ pomaga w przemianie materii,
  • sezam – wspaniale działa na układ nerwowy i obniża cholesterol,
  • konopie – zawierają pełnowartościowe i wspaniale przyswajalne białko,
  • chia – super food idealne podczas diety (B12, A, wapń, żelazo, magnez).

O orzechach – dlaczego warto jeść:

  • obniżają cholesterol i mają działanie przeciwzakrzepowe,
  • zmniejszają ryzyko raka,
  • ich fosfor znakomicie wpływa na pracę mózgu,
  • zwalczają nadpotliwość,
  • a także żylaki i hemoroidy,
  • poprawiają wygląd cery,
  • wzmacniają układ nerwowy,
  • poprawiają wygląd włosów.

Nie będę Cię oszukiwać. Orzechy i pestki są wysokokaloryczne i jednocześnie stanowią wysokie źródło energii, dlatego dawkuj je ostrożnie, ale nie unikaj, ponieważ potrafią zawierać w sobie nawet 25 g białka na 100 g produktu.

Sobotni obiad

orzechy i pestki u iławskiego dietetyka on-line

Ta sobota będzie smakowała pęczotto z orzechami (przepis na 2 porcje, czas przygotowania 25 minut):

  • szpinak mrożony 100 g (1 x garść),
  • kasza jęczmienna, pęczak 75 g (5 x łyżka),
  • orzechy włoskie 60 g (4 x łyżka),
  • suszone pomidory 28 g (4 x sztuka),
  • olej rzepakowy 20 g (2 x łyżka),
  • sól i pieprz do smaku.

Szpinak podduś na oleju, dodaj pokrojone pomidory i ugotowany na miękko pęczak. Przypraw do smaku, a przed podaniem posyp posiekanymi orzechami. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.