Według dietetyki chińskiej, najlepszy czas na oczyszczanie organizmu to marzec i sierpień. Ja proponuję Ci krótki detoks sokowy w sierpniu, bo teraz mamy najwięcej świeżych warzyw i owców. Na warzywa i owoce, z których zrobisz soki oczyszczające na dwa dni wydasz około 50 zł. Potrzebujesz wyciskarkę lub sokowirówkę. Oto kilka informacji, które ułatwią ci przeprowadzenie detoksu.
Dzień przygotowań
Zrób zakupy z moją listą. Tego dnia nie jedz słodyczy (wiem, lody i zimne słodkie napoje kuszą w upały). Odstaw kawę i pij dużo wody pomiędzy posiłkami. Wieczorem przygotuj sobie wyciskarkę lub sokowirówkę. Przygotuj już warzywa i owoce. Obierz ze skórki pomarańcze, cytryny, buraki, pokrój drobno seler naciowy, Gruszki, jabłka, ogórki nie wymagają obierania.
2 dni detoksu
Każdy dzień rozpocznij od szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny. Pij herbaty ziołowe i wodę pomiędzy posiłkami. Polecam koper włoski. Unikniesz wzdęć. Kuracja jest wysokobłonnikowa. Soki pij powoli, najlepiej przez słomkę. Objętość soku waha się od 500 do 700 ml dlatego ważne jest, aby pić je stopniowo, nie spiesząc się. Przeznacz na wypicie soku nawet 15-20 minut. Dziennie wypijesz około 1000 kcal.
Wyprowadzenie z kuracji
Po dwóch dniach kuracji zostanie ci trochę jarmużu i selera naciowego, możesz dołożyć 2 gruszki i cytrynę i przygotować sobie sok na 3 dzień. Dzień po detoksie to czas wychodzenia z diety, a więc zjedz 5 małych posiłków. Owsianka na wodzie, kasza gryczana + warzywa, kasza gryczana + kapusta kiszona, surówki, itp.
Pamiętaj, że dwa dni detoksu nie spowodują rewolucji w Twoim organiźmie. Chociaż w 2 dni zjesz/wypijesz skrzynkę warzyw! Liczę jednak na to, że będzie to mały krok do wyrobienia zdrowych nawyków, do regularnych posiłków, do picia soków, do jedzenia dużej ilości warzyw.
Życzę powodzenia.