Burak – źródło zdrowia
Czy wiesz, że burak to źródło zdrowia i warzywo lecznicze?
W Polsce najczęściej jemy buraczki jako dodatek do obiadu. Jest to tani i bardzo dostępny produkt. Zanim więc sięgniemy po modne, i drogie, sprowadzane z drugiego końca świata SUPERFOOD pomyślmy o naszych rodzimych smacznych i bardzo odżywczych produktach.
Mało kto jednak wie, że burak to naprawdę kopalnia składników mineralnych. O fantastycznych właściwościach buraka wiedzieli już nasi przodkowie, bo był stosowany w lecznictwie ludowym jako wszechstronnie działający lek.
Burak zawiera:
- witaminy C i B, kwas foliowy i beta –karoten
- minerały: chlor, mangan, wapń, żelazo, sód, fosfor, potas, chrom i magnez
Jakie właściwości lecznicze ma burak?
- Doskonale oczyszcza wątrobę, drogi żółciowe, woreczek żółciowy.
- Pomaga w leczeniu anemii spowodowanej niedoborem żelaza, zarówno u dzieci jak i kobiet.
- Zmniejsza stwardnienie zatory tętnic.
- Sok z buraka obniża ciśnienie krwi,
- Wiele badań naukowych potwierdza jego wybitne właściwości przeciwnowotworowe.
- Burak jest niskokaloryczny ( 38 kcal/ 100g) , ale ma wysoki indeks glikemiczny IG=64. Nie oznacza to jednak ,że cukrzyk musi całkowicie z niego zrezygnować. Warto buraki łączyć z innymi produktami, o niższym indeksie glikemicznym. Unikajmy zupy krem z buraka i długo gotowanych potraw.
Warto wprowadzić buraki do naszego menu nie tylko jako dodatek do obiadu. Smaczne są również sałatki, zupy i oczywiście soki. Źródło zdrowia w zasięgu ręki.
Ja szczególnie polecam soki lecznicze z buraka. Możemy je przygotowywać w sokowirówce, a jeszcze lepiej w wyciskarce.
Kilka sprawdzonych propozycji:
- Profesor Michał Tombak proponuje piecie soku z buraka i marchwi dwa razy dziennie po 1 szklance ( 4 części soku z marchwi i 1 część soku z buraka)
- Sok wzmacniający odporność u dzieci i młodzieży: burak , marchew, jabłko
- Sok wspomagający pracę wątroby : jabłko, burak
- Sok z kiszonych buraków odbudowuje florę bakteryjną w naszych jelitach