Czy wiesz, że burak to źródło zdrowia i warzywo lecznicze? W Polsce najczęściej jemy buraczki jako dodatek do obiadu. Jest to tani i bardzo dostępny produkt. Zanim więc sięgniemy po modne i drogie, sprowadzane z drugiego końca świata SUPERFOOD, pomyślmy o naszych rodzimych smacznych i bardzo odżywczych produktach. Mało kto jednak wie, że burak to naprawdę kopalnia składników mineralnych. O fantastycznych właściwościach buraka wiedzieli już nasi przodkowie, bo był stosowany w lecznictwie ludowym jako wszechstronnie działający lek.
Burak zawiera
- witaminy C i B, kwas foliowy i beta –karoten,
- minerały: chlor, mangan, wapń, żelazo, sód, fosfor, potas, chrom i magnez.
Jakie właściwości lecznicze ma burak?
- Doskonale oczyszcza wątrobę, drogi żółciowe, woreczek żółciowy.
- Pomaga w leczeniu anemii spowodowanej niedoborem żelaza, zarówno u dzieci jak i kobiet.
- Zmniejsza stwardnienie zatory tętnic.
- Sok z buraka obniża ciśnienie krwi.
- Wiele badań naukowych potwierdza jego wybitne właściwości przeciwnowotworowe.
- Burak jest niskokaloryczny ( 38 kcal/ 100g) , ale ma wysoki indeks glikemiczny IG=64. Nie oznacza to jednak ,że cukrzyk musi całkowicie z niego zrezygnować. Warto buraki łączyć z innymi produktami, o niższym indeksie glikemicznym. Unikajmy zupy krem z buraka i długo gotowanych potraw.
Warto wprowadzić buraki do naszego menu nie tylko jako dodatek do obiadu. Smaczne są również sałatki, zupy i oczywiście soki. Źródło zdrowia w zasięgu ręki. Ja szczególnie polecam soki lecznicze z buraka. Możemy je przygotowywać w sokowirówce, a jeszcze lepiej w wyciskarce.
Kilka sprawdzonych propozycji
- Profesor Michał Tombak proponuje piecie soku z buraka i marchwi dwa razy dziennie po 1 szklance (4 części soku z marchwi i 1 część soku z buraka).
- Sok wzmacniający odporność u dzieci i młodzieży: burak, marchew, jabłko.
- Sok wspomagający pracę wątroby: jabłko, burak.
- Sok z kiszonych buraków odbudowuje florę bakteryjną w naszych jelitach.