Czy zima to dobra pora na koktajle?
Oczywiście!
Trzeba jednak pamiętać o tym, że koktajle ze świeżych warzyw i owoców są bardzo wychładzające. Poza tym, zimą, świeżych, polskich warzyw i owoców jest o wiele mniej niż latem i jesienią. Możemy sięgnąć po mrożone jagody, maliny czy truskawki. Jednak, warto pamiętać, że mrożonki jeszcze bardziej wyziębiają nasz organizm.
Jeśli chcemy budować naszą odporność to potrzebujemy jedzenia, które ogrzeje nas od środka, a nie wychłodzi.
Zatem, aby zimowe koktajle były nie tylko zdrowe, ale też pyszne i rozgrzewające, musimy je komponować inaczej niż latem.
Koktajle zimowe często zastępują śniadanie lub przekąskę. Mogą być więc bardziej sycące. Śmiało możesz dodać orzechy, pestki, awokado, siemię lniane, nasiona chia oraz masło migdałowe, orzechowe, kokosowe lub tahini.
Pamietaj o suszonych owocach i rozgrzewających przyprawach.
A to moje propozycje na zimowe, orzechowe koktajle
Koktajl orzechowo – daktylowy
przepis na 2 pocje, kaloryczność całości 409 kcal
- 1 szklanka mleka ryżowego
- łyżka orzechów włoskich
- 2 sztuki daktyli suszonych
- banan
- 1 łyżeczka kakao 16%
Całość wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl
Koktajl orzechowo – morelowy
przepis na 2 pocje, kaloryczność całości 433 kcal
- 1 szklanka mleka ryżowego
- banan
- 3 sztuki moreli suszonych
- łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżeczka siemienia lnianego, świeżo zmielonego
Całość wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl
Snickers smoothie
- przepis na 1 porcję, kaloryczność 289 kcal
- szklanka mleka migdałowego
- banan
- łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka kakao 16%
Do każdego koktajlu możesz dodawać swoje ulubione przyprawy. Sprawdzi się tutaj przyprawa piernikowa bez cukru, cynamon lub kardamon.
Na zdrowie!