Jak zorganizować wegetariańskie żywienie w swoim domu

wegetariańskie żywienie

Czy wegetariańskie żywienie i potrawy nie są zbyt kosztowne? Oczywiście to wszystko zależy od twojej wiedzy, wprawy i umiejętności organizacyjnych oraz dobrych chęci. Możesz bazować na produktach i daniach przetworzonych, możesz kupować gotowe pasty do chleba, gotowe sałatki i inne potrawy. Rzeczywiście, koszty życia zapewne dość szybko wzrosną.

Czy zdrowe, wegetariańskie żywienie nie jest zbyt pracochłonne


Jeśli chcesz jadać wegetariańsko to warto pomyśleć o naturalnych produktach i gotować proste dania samodzielnie. Pierwszy krok to zaopatrzenie naszej kuchni w odpowiednie produkty. Lista zakupów może być długa, ale jeśli miałabym skrócić ją maksymalnie, to znalazłyby się na niej te składniki: różne kasze, rośliny strączkowe, orzechy, pestki oraz bardzo dużo warzyw. To jest niezbędne minimum.

Szczegółowa lista zakupów:

Warzywa: kiszona kapusta, kiszone ogórki, marchew, seler, pietruszka, buraki, ziemniaki, pomidory, papryka, cebula, czosnek, szczypiorek, por, liście szpinaku, sałaty, natka pietruszki, różne warzywa sezonowe jesienią to np. dynia, cukinia, bakłażan, kukurydza, jarmuż, szpinak, w sezonie letnim: ogórki, szparagi, fasolka szparagowa.

Owoce: cytryny, banany, awokado i różne owoce sezonowe – jesienią: jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, latem: truskawki, maliny, czereśnie, wiśnie, jagody, borówki, itp. Pieczywo: razowe, graham lub pełnoziarniste najlepiej żytnie najlepiej z własnego wypieku.

Wegetariańskie i wegańskie źródła białka:
Jaja „0” lub „1”, chude twarogi, feta, mozzarella, kefir, maślanka naturalna, jogurty naturalne, rośliny strączkowe: soja, soczewica, ciecierzyca, różne fasole, groch,
płatki drożdżowe, tofu, tempeh, komosa ryżowa, spirulina, odżywki białkowe. Produkty inne: orzechy, pestki słonecznika i dyni, masło orzechowe, migdałowe, tahini, sezam, siemię.

Zapas kasz i płatków, makaronów i mąki – kasze: jaglana, kasza gryczana niepalona, kasza jęczmienna, ryż czarny pełnoziarnisty, ryż brązowy, komosa ryżowa, amarantus,
płatki: owsiane, żytnie, orkiszowe, jaglane, gryczane. Makaron: pszenny razowy, orkiszowy razowy. Mąka: żytnia, pszenna razowa, kukurydziana, gryczana, amarantusowa itp.

Tłuszcze: różne oleje, oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy, masło klarowane. Napoje: herbata zielona, herbaty owocowe bez cukru, ziołowe, herbaty czarne. Miód – od znajomego pszczelarza. Zioła suszone, przyprawy, mieszanki ziołowe: zioła prowansalskie, czubryca, sól i pieprz, cynamon, kurkuma mielona, kurkuma świeża, czosnek, suszona bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, chili, laski wanilii, ocet jabłkowy, ocet balsamiczny, sos sojowy.

Wegetariańskie żywienie – tak!

Potrzebujesz tylko dobrego planu oraz dobrej organizacji. Aby ułatwić sobie pracę w kuchni, niektóre potrawy, zwłaszcza dania jednogarnkowe, sporządzaj w większej ilości. Pamiętaj także, aby warzywa strączkowe, a przede wszystkim ciecierzycę, mieć zawsze ugotowaną. Przechowuj ją w wywarze w lodówce lub po prostu w zamrażalniku. Przygotowując posiłki korzystaj z wcześniej ugotowanej kaszy, roślin strączkowych, łącząc je z świeżymi warzywami. Im bardziej będziesz urozmaicać jedzenie tym większa pewność, że dostarczasz organizmowi wszystkie potrzebne składniki pokarmowe. Poczytaj także o pułapkach diety wegetariańskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.