4 pułapki diety wegetariańskiej

Wegetarianie to zazwyczaj osoby, które świetnie komponują swoje roślinne, pełnowartościowe posiłki. Dieta wegetariańska jest często bardziej różnorodna, bogata i kolorowa niż dieta typowych mięsożerców. Ja znam jednak wegetarian, którzy mają nadwagę i wysoki poziom cholesterolu we krwi. Dlaczego. Powodów jest kilka. Oto one.

Za dużo białka w diecie

Na pierwszy rzut oka to niemożliwe, prawda? Jak to? Wegetarianie, którzy gardzą  mięsem mogą zjadać za dużo białka? Zazwyczaj osoba, która rezygnuje z produktów mięsnych, bojąc się krytyki najbliższych, poszukuje innych źródeł białka. Sięga zatem po produkty sojowe: parówki, kotlety, flaki, wędlinę sojową.

Oferta na rynku jest szeroka i jest to naturalny wybór. Nie ma w tym nic złego, ale pamiętajmy, że wyroby sojowe, które mają udawać mięso to na ogół wyroby bardzo mocno przetworzone i zawierające sporo cukru, tłuszczu i sztucznych dodatków. Białkowa obsesja prowadzi do tego, że nowicjusz je także sporo jaj i wyrobów mlecznych.

Jajecznica z 6 jaj na śniadanie, tłuste sery i twarogi to codzienność. A przecież mamy białko pochodzenia roślinnego: orzechy, rośliny strączkowe, kasza jaglana, komosa ryżowa. Tak naprawdę nie potrzebujemy, aż tak dużo białka, jak nam się wydaje. Pamiętaj, że zapotrzebowanie na białko wynosi w zależności od osoby 10-13% dziennego zapotrzebowania na energię.

Za dużo nabiału

Nabiał jest zdrowy, nabiał wzmacnia kości – takie informacje przekazuje nam prasa, reklamy. Czy mleko jest zdrowe? Jeśli tak to dla kogo? Dyskusje nie milkną, a argumentów za i przeciw jest bardzo dużo. Fakt jest taki, że właśnie początkujący wegetarianie na ogół spożywają bardzo dużo nabiału.

Zazwyczaj kiedy z kanapek znika wędlina to zastępujemy ją tłustym żółtym serem, czasem dokładamy plasterek pomidora i …majonez. Nadmiar nabiału w diecie może doprowadzić do zakwaszenia organizmu, a nadmiar żółtego sera do nadwyżki kilogramów. Pamiętaj o tym i sięgaj po kasze, rośliny strączkowe, orzechy. Fantastycznym źródłem białka jest ciecierzyca. https://www.ewatwojdietetyk.pl/ciecierzyca-afrodyzjak-ktory-leczy.html 

Za dużo produktów z mąki pszennej

Jeśli nie jesz mięsa, ale przestawiasz się wyłącznie na kluski, makarony, pierogi , naleśniki i ciasteczka to wiedz, że możesz bardzo szybko zyskać dodatkowe kilogramy. Unikaj produktów z białej mąki. Wegetarianie, którzy ciągle sięgają po kanapki,  ciasteczka z piekarni i słodycze, prawdopodobnie będzie miał podwyższony poziom cholesterolu całkowitego.

Za mało urozmaicone menu

Niektórzy sądzą, że dieta wegetariańska jest prosta, bo polega wyłącznie na eliminacji mięsa z jadłospisu. Jeśli zatem twoje menu wygląda tak: bułka pszenna na śniadanie, obiad to ziemniaki i surówka, kolacja znowu kanapka to oznacza, że możesz mieć niedobory witamin i minerałów.

Jeśli często korzystasz  z żywienia zbiorowego lub często jesz coś na szybko w mieście to zapewne sięgasz po frytki, zapiekanki, pizzę i wegetariańskie kebaby, nie gardzisz sosami majonezowymi. To, że produkt nie zawiera tłuszczu zwierzęcego nie oznacza jeszcze, że jest dietetyczny i zdrowy.

Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska jest bardzo zdrowa i nie powoduje żadnych niedoborów. Jeśli jesteś weganinem powinieneś suplementować witaminę B12. Wegetarianizm to krok ku zdrowiu, ale tylko wtedy gdy świadomie i odpowiedzialnie podejdziemy do tego co trafia na nasz talerz. Poczytaj w Wikipedii

wegetarianie dieta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.