Znacie zapewne angielskie powiedzenie – jedz jabłko każdego dnia, a najlepiej dwa – rano dla urody, wieczorem dla zdrowia. Ponieważ obchodzimy właśnie dzień jabłka, iławski dietetyk podrzuca Wam kilka fantastycznych przepisów, po których poczujecie, że jesień wtargnęła na całego do naszych domów.
Co takiego wspaniałego ma w sobie jabłko, że tak chętnie po nie sięgamy? Witaminy C,B,E, betakaroten, fosfor, wapń, siarka, magnez, żelazo, a do tego jeszcze stanowią również bogate źródło błonnika pokarmowego (szczególnie pektyny), kwercetyny oraz antyoksydantów. Inną wielką zaletą jabłek jest niski indeks glikemiczny.
Dzięki temu wspomagają procesy trawienia, podnoszą odporność czy poprawiają wygląd skóry. Jedno surowe jabłko ze skórką, dostarcza około 95 kcal, 19 g węglowodanów, 4 g błonnika i 195 mg potasu. Surowe prawie nie zawierają tłuszczu. Produkty jabłkowe (po przetworzeniu) mają inny profil składników: ½ szklanki musu dostarcza 1,3 g błonnika, a ½ szklanki 100% soku 0,2 g błonnika.
Pieczone jabłka, tak jak surowe, są dla każdego, a ich doskonały smak, efektowność i dekoracyjność sprawiają, że nikt się im nie oprze, więc jeśli chcecie sprawić przyjemność swoim bliskim zdrową przekąską – pieczcie jabłka! Zapraszam do wypróbowania kilku przepisów fit deseru iławskiego dietetyka!
Aksamitny koktajl z pieczonego jabłka i banana
- 2 pieczone jabłka,
- 1 banan,
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- 150 ml mleka
Blendujemy.
Mus z pieczonego jabłka i dyni
Upiecz jabłko i dynię, włóż do blendera w ilości 1:1, dodaj cynamon i ewentualnie odrobinę soku z pomarańczy.
Deser z pieczonego jabłka
W szklance ułóż warstwowo: jogurt naturalny, mus z pieczonego jabłka i dyni, a wierzch posyp granolą.
Pudding chia
Do blendera włóż 2 pieczone jabłka, 2 łyżki nasion chia, 1 łyżeczkę cynamonu, 500 ml mleka. Wszystko zblenduj.
Smacznego życzy Dietetyk Iława – zdrowe i skuteczne odchudzanie!