Dieta warzywno – owocowa, co konkretnie jemy?
Dieta warzywno – owocowa
Kiszonki – utrzymują właściwą florę bakteryjna w jelitach, nie pozwalają rozmnażać się szkodliwym bakteriom i drożdżom;
- Kiszone buraki, czosnek, kapusta, itp
Warzywa niskoskrobiowe
- Warzywa kapustne: kapusta biała, czerwona, pekińska, włoska, kalafior, brokuł, kalafior, brukselkę.
- Warto dodać, że brokuły, brukselka, jarmuż czy kapusta to warzywa bogate w sulforafan. Jest to bardzo silny przeciwutleniacz i ma działanie antynowotworowe.
- Warzywa korzeniowe: marchew, burak, rzepa, pietruszka, chrzan, itp.
- Warzywa cebulowe: por, czosnek, cebula. Warzywa te zabijają bakterie gnilne.
- Warzywa psiankowate: papryka, pomidor,
- Warzywa liściaste: wszystkie sałaty, seler naciowy, świeże zioła: bazylia, koper, kolendra, rzeżucha
- Warzywa dyniowate: wszystkie odmiany dyni, kabaczek, cukinia, ogórki
Owoce niskocukrowe- tylko jako dodatek do warzyw, najlepiej wybierać owoce sezonowe, najlepiej z naszej strefy klimatycznej
- Cytryny, jabłka, grejpfruty, itp
- Owoce jagodowe takie jak borówka amerykańska, porzeczki, agrest, żurawina, poziomki, truskawki. Owoce te są bogate w naturalne antyoksydanty, polifenole, witamina C, karotenoidy oraz tokoferole (witamina E)
A jakie warzywa i owce są zabronione?
Na czas oczyszczania zapominamy o :
- ziemniakach, batatach,
- bardzo słodkich owoców takich jak banan
- awokado,
- warzywach marynowanych np. ogórkach konserwowych
- warzywach z puszki
Bardzo ważna jest też kolejność potraw
- Produkty zawierające enzymy, czyli białkowe katalizatory przemiany materii. Te produkty jemy na początku posiłku.
- Surowe warzywa i owoce podawane jako surówki czy sałatki
- Kiszonki: kiszone ogórki, kapusta, czosnek, buraki i wiele innych
- Zakwas buraczany
- Produkty zawierające sporo błonnika. Te produkty jemy na końcu posiłku.
- Warzywa duszone, gotowane na parze lub pieczone
- Zupy warzywne z dodatkiem ziół ułatwiających trawienie
- Zupy krem, warzywne dipy
- Gotowane lub pieczone owoce
- Soki warzywne – źródło witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, flawonoidów i beta-karotenu.
Co pijemy na diecie warzywno-owocowej?
Doskonale wiemy, że zwłaszcza podczas diety oczyszczającej należy dużo pić. Wypłukujemy z organizmu toksyny, nawilżamy organizm, zapobiegamy zaparciom.
- Najczęściej sięgamy po wodę niegazowaną z podwyższoną zawartością magnezu. Możemy wypić nawet 2 litry dziennie.
- Obowiązkowy element tej diety to zakwas buraczany. Pijemy go na śniadanie, na czczo. Najlepiej , aby zakwas był ciepły. Polecamy temperaturę około 40 stopni.
- Na śniadania i kolacje proponujemy świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe. Jeśli sok jest zbyt gęsty można rozcieńczać go przegotowaną zimną wodą.
- Po treningu lub w upalny dzień najlepiej ugasi pragnienie woda z dodatkiem soku z cytryny lub limonki z odrobiną soli himalajskiej.
- Proces oczyszczania ułatwiają herbaty ziołowe. Jeśli masz kłopoty ze wzdęciami sięgnij po herbatę z kopru włoskiego. Smaczne są też herbaty owocowe, zielone, białe. Kawę zbożową pijemy w małych ilościach.
- Nie rozstawaj się więc z wodą czy herbatą ziołową. Pamiętaj o tym, aby zabierać płyny na każdy spacer czy trening. Nie pij jednak przed snem, aby uniknąć zakłócania odpoczynku nocnym wstawaniem. Odpoczynek jest również bardzo ważny na tej diecie.
Kilka faktów o głodzie na diecie warzywno-owocowej
- Dieta warzywno-owocowa rzeczywiście jest dietą niskokaloryczną. W ciągu dnia dostarczysz organizmowi od 400 do 600 kcal. Normalnie zjadasz 3-4 razy tyle.
- Podczas diety będziesz dostarczać organizmowi minimalne ilości białka roślinnego, niewielką ilość węglowodanów i praktycznie zero tłuszczu, bo kuracja opiera się wyłącznie na warzywach niskoskrobiowych oraz owocach niskocukrowych.
- Posiłki mają za to wysoką zwartość błonnika. Dieta bazuje na nieprzetworzonych warzywach i owocach o niskich indeksach glikemicznych.
Zatem czy będziesz głodna/ny?
Z mojego doświadczenia wynika , że uczucie głodu mija po 2-3 dniach. Należy pamiętać o tym, że wielkość spożywanych posiłków jest dowolna. Na talerz nakładaj głównie warzywa, pamiętaj, że owoce są jedynie dodatkiem do potraw warzywnych.
Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj pokarm, a z łatwością określisz właściwe dla siebie wielkości porcji. Często osoby na diecie w ogóle nie odczuwają głodu, wręcz nie mają apetytu. Warto wtedy warto sięgać po soki warzywne, herbaty ziołowe i wodę. Posiłki spożywamy w regularnych odstępach czasu, co 4-5 godzin. Mamy zatem 3 posiłki: śniadanie, obiad, kolację.
Powodzenia.