Dietetyczne ciasto bananowe

Dietetyczne ciasto bananowe

Dietetyczne ciasto bananowe dla początkujących

Czy można w kilka chwil przygotować dietetyczne ciasto bananowe i mieć zdrową przekąskę nawet na kilka dni?

Chleb bananowy, ciasto bananowe – przepisów w internecie jest bardzo dużo. Ja jednak szukałam przepisu, który będzie banalnie prosty i wyjątkowo szybki do wykonania. Szukałam pomysłu na drugie śniadanie i jak się domyślasz, chodziło mi o to, aby to było zdrowe drugie śniadanie.

Mam za sobą kilka nieudanych prób, kilka przepisów modyfikowałam, bo chciałam, aby to było ciasto na bazie mąki razowej, a zamiast masła koniecznie chciałam użyć tłuszczu roślinnego. Chciałam, aby w tym cieście były też orzechy włoskie.

I w końcu wyszło!

Czy to ciasto czy już chleb? Trudno powiedzieć. Ważne, że przygotowanie tego ciasta zajmie ci może 5 minut. Jest banalnie proste, nie potrzebujesz żadnego sprzętu, nie szukaj miksera, nie wyciągaj trzepaczki czy blendera. Potrzebujesz tylko widelca do rozgniatania banana i łyżkę do mieszania.

Dietetyczne ciasto bananowo – orzechowe (przepis na 8 porcji)

Składniki:

  • Banan – 360 g (3 x Sztuka)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno – (100 g czyli 1/2 szklanki)
  • Orzechy włoskie – 30 g (2 x Łyżka)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  • Cynamon -dodaj tyle ile lubisz, ja dodałam aż 20 g (4 x Łyżeczka)
  • Proszek do pieczenia – 6 g (2 x Łyżeczka)
  • Cukier brązowy -możesz ten składnik ominąć :) 20 g (4 x Łyżeczka)
  • Mąka pszenna, typ 1850 – około 200 g czyli 1,5 szklanki

Czas przygotowania: 5 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie

  1. Wymieszaj rozgniecionego widelcem banana, olej i jajko.
  2. Dodaj pozostałe składniki suche i rozdrobnione orzechy, a następnie wymieszaj wszystko razem łyżką.
  3. Piecz około 50 minut w temperaturze 180st na termoobiegu, a następnie wyłącz piekarnik, zostaw ciasto w pierniku na 20 minut. Potem wyjmij i pokrój dopiero po wystygnięciu. A jeśli ważna jest dla ciebie kaloryczność oraz makroskładniki to tutaj podaję wartości dla jednej porcji: SUMA K: 288.7 B: 5.0 T: 16.2 WP: 28.4 F: 5.0

Inne przepisy na drugie śniadanie lub kolację znajdziesz TUTAJ