Jak skomponować dietetyczny obiad?

Jak skomponować dietetyczny obiad?

Jak skomponować zdrowy, dietetyczny obiad?

Idealny dietetyczny obiad nie musi być nudny. Przygotowanie idealnego dietetycznego obiadu nie musi być pracochłonne. Pokażę Ci kilka prostych wskazówek, które ułatwią Ci gotowanie.

Dietetyczne obiady bazują głównie na warzywach. To one stanowią nawet połowę Twojego talerza. Nie polewaj warzyw czy sałat majonezowymi sosami. Jeśli lubisz fasolkę szparagową czy kalafiora to nie polewaj tych warzyw masłem z bułką tartą. Wybieraj warzywa gotowane lub pieczone w piekarniku. Komponuj atrakcyjne surówki bez dodatku śmietany, majonezu czy cukru. Oliwa jest świetnym dodatkiem do sałat i surówek.

Kolejny bardzo ważny składnik dietetycznego obiadu to białko. Białko daje Ci uczucie sytości. Zapomnij o wieprzowinie czy innych tłustych gatunkach mięs. Wybieraj mięso drobiowe, chudą wołowinę lub białko roślinne: fasole, groch, soję, soczewicę. Nie zapominaj o rybach. Jeśli wybierasz na swój dietetyczny obiad rybę, to możesz wybierać tłuste gatunki.

Mięso drobiowe czy ryby, możesz gotować lub zapiekać w piekaniku. Grillowanie też jest w porządku. Jeśli pieczesz mięso w piekarniku nie musisz dodawać dodatkowego tłuszczu. Jest go wystarczająco dużo w samym mięsie. Jeśli grilujesz, to korzystaj z oleju w spraju lub posmaruj powierzchnię grilująca pędzelkiem do tłuszczu.

Białko może stanowić około 1/4 części talerza.

Ostatni składnik dietetycznego obiadu to węglowodany. Stanowią one również 1/4 część talerza. Wybieraj grube kasze bogate w błonnik, ryż brązowy czy komosę ryżową. Nie bój się ziemniaków i makaronu. Ziemniaki ugotowane w wodzie czy makaron pełnoziarnisty to fantastyczny dodatek, którego nie trzeba się obawiać. Nie polewaj ziemniaków czy makaronów tłustymi sosami. Wykorzystuj sosy na bazie  oliwy czy jogurtu naturalnego. Dietetyczne sosy można przygotować ze świeżych pomidorów czy passaty pomidorowej.

Krótko mówiąć:

  • Gotuj na parze, gotuj w wodzie, grilluj, zapiekaj w piekarniku.
  • Zapomnij o smażeniu na głebokim tłuszczu.
  • Zamień wieprzowinę na mięso drobiowe lub chudą wołowinę czy białko roślinne. Nie zapominaj o rybach.
  • Pamiętaj, że nawet połowa twojego talerza obiadowego to warzywa