Dietetyczny obiad

dietetyczny zdrowy obiad

Idealny dietetyczny obiad nie musi być nudny, a jego przygotowanie nie musi być pracochłonne. Oto kilka prostych wskazówek, dzięki którym unikniesz nadmiaru kalorii i zaoszczędzisz czas.

Jak skomponować zdrowy dietetyczny obiad

Dietetyczne obiady bazują głównie na warzywach. To one powinny stanowić połowę Twojego talerza. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy nie polewaj warzyw czy sałat majonezowymi sosami, a fasolki szparagowej i kalafiora – masłem z bułką tartą. Wybieraj warzywa gotowane lub pieczone w piekarniku. Komponuj atrakcyjne surówki bez dodatku śmietany, majonezu i cukru. Najlepszym i najzdrowszym dodatkiem do sałat i surówek jest oliwa.

Kolejnym bardzo ważnym składnikiem dietetycznego obiadu jest białko, które daje uczucie sytości. Zapomnij o wieprzowinie czy innych tłustych gatunkach mięs. Wybieraj drób, chudą wołowinę lub białko roślinne: fasole, groch, soję, soczewicę. Nie zapominaj też o rybach. Jeśli się na nie zdecydujesz, to możesz wybierać tłuste gatunki.

Mięso drobiowe i ryby, możesz gotować lub zapiekać w piekaniku. Grillowanie też jest w porządku. Jeśli pieczesz mięso w piekarniku nie musisz dodawać dodatkowego tłuszczu. Jest go wystarczająco dużo w samym mięsie. Jeśli grillujesz to korzystaj z oleju w spraju lub posmaruj powierzchnię grillującą pędzelkiem do rozprowadzania tłuszczu.

Białko może stanowić około 1/4 części talerza

Ostatni składnik dietetycznego obiadu to węglowodany. Stanowią one również 1/4 talerza. Wybieraj grube kasze bogate w błonnik, ryż brązowy czy komosę ryżową. Nie bój się ziemniaków i makaronu. Ziemniaki ugotowane w wodzie czy makaron pełnoziarnisty to fantastyczny dodatek, którego nie trzeba się obawiać. Krótko mówiąć:

  • Gotuj na parze, gotuj w wodzie, grilluj, zapiekaj w piekarniku.
  • Zapomnij o smażeniu na głebokim tłuszczu.
  • Zamień wieprzowinę na mięso drobiowe lub chudą wołowinę czy białko roślinne. Nie zapominaj o rybach.
  • Pamiętaj, że nawet połowa twojego talerza obiadowego to warzywa.

Nie polewaj ziemniaków i makaronów tłustymi sosami. Wykorzystuj sosy na bazie  oliwy lub jogurtu naturalnego. Dietetyczne sosy można przygotować ze świeżych pomidorów albo passaty pomidorowej. Przykład dietetycznego obiadu z sosem znajdziesz TUTAJ.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.