Ciasto daktylowo-bananowe

ciasto daktylowo-bananowe

Ciasto daktylowo-bananowe. Ciasto bez tłuszczu, ale za to z bananami i daktylami. Wszystko po to, aby mieć pomysł na zdrową i szybką przekąskę, która dodatkowo pozytywnie wpłynie na Twój nastrój.

Pyszne ciasto daktylowo-bananowe poprawiające nastrój


Czy wiesz, że daktyle zawierają sporo tryptofanu? A wiesz, że banany zawierają serotoninę? Tryptofan to aminokwas egzogenny (taki, którego organizm sam nie umie wytworzyć i trzeba mu go dostarczać z zewnątrz). To właśnie tryptofan nasila syntezę serotoniny. Serotonina znajdująca się w mózgu wpływa na nastrój (pozytywnie), na sen, potrzeby seksualne, apetyt, odczuwanie bólu, regulację temperatury organizmu. Serotonina łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego.

Zalety daktyli

Daktyle są doskonałym źródłem energii dla sportowców. Można je wykorzystywać do posiłków przed i po treningu. Ponadto uzupełniają niedobory glikogenu w wątrobie i mięśniach. Zawierają duże ilości magnezu, potasu i wapnia dlatego możesz po nie sięgnąć, po ciężkich wysiłkach oraz przy intensywnym poceniu się.

Daktyle zapobiegają gromadzeniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, jak i miażdżycy. Obniżają zatem ryzyko chorób układu krwionośnego, jak na przykład zawał serca lub udar mózgu. Jeśli dołożysz do tego spacer i uda Ci się spędzić choć kilka chwil na słońcu to poprawa nastroju jest murowana.

Ciasto daktylowo – bananowe bez tłuszczu

Składniki:

  • Banan – 240 g (2 x Sztuka),
  • Daktyle, suszone – 200 g (40 x Sztuka),
  • Orzechy włoskie – 50 g (3.33 x Łyżka),
  • Mleko migdałowe naturalne bio – 250 g (1 x Szklanka),
  • Soda oczyszczona – 7 g (1.4 x Łyżeczka,)
  • Cynamon – 20 g (4 x Łyżeczka),
  • Mąka pszenna, typ 1850 – 200 g (13.33 x Łyżka).
    Czas przygotowania: 40 minut.
  1. Zmiksuj daktyle z mlekiem migdałowym.
  2. Banany rozgnieć widelcem i połącz z masa daktylową.
  3. Połącz osobno pozostałe składniki suche, a następnie wymieszaj wszystko razem.
  4. Piecz około 50 minut w temperaturze 180st. C, do uzyskania wilgotnej konsystencji.
  5. Krój po ostygnięciu.
    SUMA K: 240.5 B: 5.2 T: 5.2 WP: 39.5 F: 7.4 WW: 4.0

Sprawdź również przepis na ciasto bananowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *