Dietetyczny obiad z sosami

Dietetyczny obiad z sosami

Dietetyczny obiad z sosami.

Czy dietetyczny obiad nie może mieć sosu?

Czy każdy sos jest wysokokaloryczny?

Co zrobić, aby dietetyczny obiad nie był zbyt suchy

Uważasz, że obiad bez sosu to nie obiad?

Jak zapewne wiesz, tłuste sosy to jedna z największych pułapek dietetycznych.  Majonez, śmietana, zasmażki z mąki, maslo, roztopiony tøuszcz z miesa to główne składniki sosów do obiadu. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że wraz z nimi pochłania duże ilości kalorii.

Nie oznacza to jednak, że wszystkie sosy są zakazane. Pokażę ci, że możesz w kilka chwil przygotować zdrowe sosy i urozmaicić Twój dietetyczny obiad.

Sosy to dodatek do potraw, bez którego trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię. Tworzone są na bazie różnych składników uzupełnianych przyprawami i ziołami. Dzięki temu możliwe jest nadanie im wielu smaków: łagodnego, słodkiego, ostrego, kwaśnego. Dlatego nie chcemy z  nich rezygnowac przy komponowaniu dietetycznego obiadu.

Prosty sos pomidorowy do makaronu lub ryzu:

Potrzebujesz:

1kg pomidorów lub passaté pomidorowa lub pomidory w puszce

czosnek,cebule I ewntualnie papryke

  • 2 łyżki oliwy
  • sól morską,
  • bazylię.
  • Na patelni lekko podsmaæasz cebulé, czosnek I pokrojoná drobno papryke. Nastepnie dodajesz pomidory bez skóry lub passate. Wszystko dusisz przez 5-10 minut.

Przepisy na sosy zimne do dietetycznego obiadu:

Sos czosnkowy do sałatek lub mizerii:

  • jogurt naturalny 200 gram
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżyć)
  •  zioła prowansalskie
  • Pieprz,sól

Sos winegret podstawowy (mocno wstrząsnąć do uzyskania jednolitej konsystencji):

  • 3 części oliwy+ 1 część octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie

Sos z octu balsamicznego     (mocno wstrząsnąć do uzyskania jednolitej konsystencji):

  • 3 części oliwy + 1 część ciemnego sosu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu z daktyli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • zioła

Sos czosnkowy- zielony

  • 100g jogurtu naturalnego, 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta soli, pieprzu, 1 łyżeczka oregano
  • 1  łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry



Sos musztardowy

  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy, najlepiej ziarnistej, francuskiej
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • płaska łyżeczka miodu 
  • Ewentualnie pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Sos chrzanowy:

  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka utartego chrzanu
  • szczypta soli,  pieprzu, 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki cukru

Sos pomidorowy:

  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • łyżka drobniutko posiekanych listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli
  • opcjonalnie – drobne płatki suszonych pomidorów

Sos jogurtowy z curry

  • 200 gram jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • Szczypta soli, cukru, pieprzu
  • 1 ząbek czosnku (praska)