Dieta warzywno-owocowa: (część III)

Dieta warzywno-owocowa:  (część III)

Dieta warzywno –owocowa skończona… I co dalej?

Podczas wychodzenia z diety musimy zwrócić uwagę na dwa aspekty.

Po pierwsze: każdego dnia stopniowo zwiększamy  kaloryczność posiłków.

Po drugie: stopniowo wprowadzamy nowe produkty.

Organizm potrzebuje bowiem czasu, aby ponownie przyzwyczaić się do dużo wyższej kaloryczności posiłków oraz do nowych pokarmów.  Podczas diety organizm był na tzw. odżywianiu wewnętrznym. Teraz musimy stopniowo przestawić się na żywienie zewnętrzne.

Ogólna zasada mówi, że czas „wyprowadzenia z diety” powinien być taki sam jak sama dieta. Jeśli zatem na diecie warzywno –owocowej byłeś 10 dni, to tyle właśnie powinno trwać wychodzenie z diety.

Kolejno wprowadzamy:

  • warzywa i owoce, których nie można było jeść podczas oczyszczania np.banan, melon, papaja, ziemniaki.
  • Później kasze bezglutenowe: kasza gryczana, jaglana, ryż , komosa ryżowa, amarantus.
  • Następnie tłuszcze bogate w kwasy omega-3 takie jak olej z wiesiołka czy olej lniany
  • Kolejny dzień to czas na białko roślinne, wprowadzamy zatem rośliny strączkowe: soczewicę, groch, fasolę, ciecierzycę.
  • Dopiero na koniec dodajemy do posiłków chude gatunki mięsa oraz rybę.

Po tak przeprowadzonym oczyszczaniu czujesz się lekko i zdrowo. Aby ten efekt trwał jak najdłużej warto sięgać na co dzień po żywność nieprzetworzoną. Na Twojej liście  zakupów na stałe powinny zagościć płatki zbożowe, mesli, orzechy, kiełki surowe i gotowane warzywa i owoce. Unikaj za to pokarmów z białej mąki, cukru, margaryny i oleju rafinowanego.

Dieta warzywno-owocowa usuwa przyczyny schorzeń. Jeśli nie jest tylko epizodem, ale wstępem do zmiany modelu żywienia, może zapewnić trwałe zdrowie.

Profilaktyka jest zawsze tańsza od leczenia!

Bądź zdrów!