Odżywianie zgodne z rytmem natury, część I
Wchodząc do osiedlowego warzywniaka i rozglądając się dookoła, trudno dziś jednoznacznie stwierdzić, w jakim państwie znajduje się sklep. Na półkach jest wszystko, tylko czy to oznacza, że musimy to – wszystko – przez cały rok jeść?
Czego powinniśmy nauczyć się od Chińczyków
Według filozofii chińskiej powinno się pielęgnować wewnętrzną równowagę człowieka. Dedykuje się temu wszystkie praktyki duchowe i materialne, więc także żywieniowe. Celem spożywania posiłków nie jest objadanie się, tylko dostarczanie organizmowi niezbędnej energii. Z kolei zapotrzebowanie na energię jest różne w zależności od pory roku i dlatego dietetyka chińska opiera się na doborze produktów żywieniowych w zależności od tego, co widać za oknem.
Kuchnia 5 przemian
Chińczycy, skupiając się na dobrostanie ciała i umysłu zauważyli, że temperatura zewnętrzna powinna synchronizować się z tą wewnątrz ludzkiego ciała, a co za tym idzie, za zmianami w pogodzie powinna podążać zmiana składników diety. Jednocześnie dostrzegli, że zmiany te ściśle łączą się ze smakami. Do każdego z nich przyporządkowali jeden żywioł i jedną porę roku:
- smak kwaśny to wiosna,
- gorzki – lato,
- ostry – jesień,
- słony – zima.
Dzięki takiemu podejściu dietetyka chińska tworzy kuchnię zdrową, dostarczającą organizmowi niezbędne składniki odżywcze, ale także ekonomiczną, bo czy nie jest taniej komponować potrawy zgodnie z tym, na co akurat jest urodzaj?
Podstawowe zasady Kuchni 5 Przemian
W kuchni 5 Przemian podstawę tworzą zawsze produkty sezonowe, roślinne (z naciskiem na strączkowe), ryby, warzywa i owoce, zioła, orzechy, a także fermentujące produkty mleczne, czyli składniki naturalne lub przetworzone w bardzo niewielkim stopniu. Czego powinno się unikać? Jak w każdej diecie – cukru i tłuszczów zwierzęcych w nadmiernej ilości. Potrawy powinny być bogate w różne smaki, jednak żaden z nich nie powinien dominować nad innymi.
Dlaczego nie? Ponieważ w dietetyce chińskiej każdemu produktowi odpowiada jeden z żywiołów i ma on zdolności regeneracji konkretnych narządów, a składniki jednego posiłku miesza się w odpowiedniej kolejności, nawiązując do nadchodzących po sobie zmianach aury. Ten cykl można zacząć od dowolnej pory roku, ale już następne powinny zachować kolejność, a ostatni dodany składnik określa, na jakie narządy ma zadziałać potrawa.
C.d.n.