Gotowe wegańskie pasty warzywne na kanapki, humusy czy pesto można kupić w wielu wariantach niemal w każdym sklepie spożywczym. Ja, jednak, rzadko je kupuję, bo są one tak szybkie do przygotowania, a składniki dość tanie, także zwyczajnie wolę skomponować je samodzielnie. Istnieje mnóstwo różnych przepisów na pasty kanapkowe, można je przygotować w wariancie dla wegan lub wegetarian.
Czy takie wegańskie i wegetariańskie pasty warzywne stosuję tylko do pieczywa? Nie tylko! Doskonale sprawdzą się jako dodatek do makaronów, naleśników, a także krakersów, ryżowych wafli i wytrawnych gofrów. Jeśli lubisz miksować/blendować to za jednym zamachem zrób od razu te cztery pasty.
Hummus pomidorowy
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 ząbki czosnku,
- papryka chili (wg uznania),
- 1 łyżka pasty Tahini ( kupić w sklepie ze zdrową żywnością),
- 1 cytryna-sok, sól, Suszone pomidory,
- oliwa około 10 ml.
Wszystkie składniki włożyć do blendera i dokładnie zmiksować.
Smalec z fasoli
- 1 puszka fasoli białej,
- 2 cebule,
- 1 łyżka powideł śliwkowych,
- 2 liście laurowe,
- 1 ziele angielskie,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz,
- delikatny olej do smażenia.
Na patelni delikatnie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. W blenderze miksujemy na gładką masę fasolę, powidła śliwkowe a na koniec dodajemy cebulę bez ziela i liści laurowych.
Pasta z pestek słonecznika i suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki pestek słonecznika,
- 1 szklanka suszonych pomidorów,
- 1/2 szklanki wody,
- ząbek czosnku,
- syrop z agawy 1 łyżka,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie.
Pasta z pestek dyni
- Słoiczek suszonych pomidorów wraz z olejem (270g),
- paczka pestek dyni (150g),
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- woda-dolewaj stopniowo, tyle ile potrzebuje twój blender do dobrej pracy.
Oto cztery zdrowe wegańskie pasty warzywne. Na zdrowie!