4 proste wegańskie pasty warzywne na kanapki.

Gotowe wegańskie pasty warzywne na kanapki, humusy czy pesto można kupić w wielu wariantach niemal w każdym sklepie spożywczym.
Ja jednak rzadko je kupuję, bo są one tak szybkie do przygotowania, a składniki do ich przygotowania dość tanie, że zwyczajnie wolę skomponować je samodzielnie. Istnieje mnóstwo różnych przepisów na pasty kanapkowe, można je przygotować w wariancie dla wegan lub wegetarian.
Czy takie wegańskie i wegetariańskie pasty warzywne stosuję tylko do pieczywa?
Nie tylko!
Doskonale sprawdzą się jako dodatek do makaronów, naleśników, atakże, krakersów, ryżowych wafli i wytrawnych gofrów. Jeśli lubisz miksować/blendować to za jednym zamachem zrób od razu te cztery pasty.
Hummus pomidorowy
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku,
- papryka chili (wg uznania)
- 1 łyżka pasty Tahini ( kupić w sklepie ze zdrową żywnością)
- 1 cytryna-sok, sól, Suszone pomidory
- oliwa około 10 ml
Wszystkie składniki włożyć do blendera i dokładnie zmiksować:
Smalec z fasoli
- 1 puszka fasoli białej
- 2 cebule
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- delikatny olej do smażenia
Na patelni delikatnie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. W blenderze miksujemy na gładką masę fasolę, powidła śliwkowe a na koniec dodajemy cebulę bez ziela i liści laurowych
Pasta z pestek słonecznika i suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1 szklanka suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki wody
- ząbek czosnku
- syrop z agawy 1 łyżka
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
Pasta z pestek dyni
- Słoiczek suszonych pomidorów wraz z olejem (270g)
- paczka pestek dyni (150g)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- woda-dolewaj stopniowo, tyle ile potrzebuje twój blender do dobrej pracy