4 proste wegańskie pasty warzywne na kanapki

pasty warzywne

Gotowe wegańskie pasty warzywne na kanapki, humusy czy pesto można kupić w wielu wariantach niemal w każdym sklepie spożywczym. Ja, jednak, rzadko je kupuję, bo są one tak szybkie do przygotowania, a składniki dość tanie, także zwyczajnie wolę skomponować je samodzielnie. Istnieje mnóstwo różnych przepisów na pasty kanapkowe, można je przygotować w wariancie dla wegan lub wegetarian.

Czy takie wegańskie i wegetariańskie pasty warzywne stosuję tylko do pieczywa? Nie tylko! Doskonale sprawdzą się jako dodatek do makaronów, naleśników, a także krakersów, ryżowych wafli i wytrawnych gofrów. Jeśli lubisz miksować/blendować to za jednym zamachem zrób od razu te cztery pasty.

Hummus pomidorowy

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka chili (wg uznania),
  • 1 łyżka pasty Tahini ( kupić w sklepie ze zdrową żywnością),
  • 1 cytryna-sok, sól, Suszone pomidory,
  • oliwa około 10 ml.

Wszystkie składniki włożyć do blendera i dokładnie zmiksować.

Smalec z fasoli

  • 1 puszka fasoli białej,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka powideł śliwkowych,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ziele angielskie,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz,
  • delikatny olej do smażenia.

Na patelni delikatnie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. W blenderze miksujemy na gładką masę fasolę, powidła śliwkowe a na koniec dodajemy cebulę bez ziela i liści laurowych.

Pasta z pestek słonecznika i suszonych pomidorów

  • 1/2 szklanki pestek słonecznika,
  • 1 szklanka suszonych pomidorów,
  • 1/2 szklanki wody,
  • ząbek czosnku,
  • syrop z agawy 1 łyżka,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie.

Pasta z pestek dyni

  • Słoiczek suszonych pomidorów wraz z olejem (270g),
  • paczka pestek dyni (150g),
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • woda-dolewaj stopniowo, tyle ile potrzebuje twój blender do dobrej pracy.

Oto cztery zdrowe wegańskie pasty warzywne. Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *