Spośród moich znajomych przynajmniej połowa od wielu lat nie jada mięsa. Ci, którzy je nadal spożywają, przyznają, że dzieje się tak coraz rzadziej. Codzienny mięsny obiad odchodzi w niepamięć na rzecz jednego razu w tygodniu albo wręcz dwóch, trzech razy w miesiącu. Dlaczego? Ponieważ nie pozwala etyka, ponieważ trzeba troszczyć się o środowisko naturalne, a także z pobudek zdrowotnych.
Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu – 1 października
Podczas prowadzonych przeze mnie konsultacji w iławskim gabinecie dietetycznym, coraz częściej zdarza mi się komponować diety wegetariańskie i wegańskie, co świadczy o rosnącej świadomości społecznej i zrozumieniu otaczającego nas świata i własnego ciała. Przeprowadzane systematycznie badania naukowe, potwierdzają, że wegetarianizm jest dietą zdrową, dzięki której możemy uniknąć chorób serca, cukrzycy czy niektórych nowotworów.
Dietetyk Iława – jak zdrowo zmieniać dietę eliminując mięso
Zanim odstawimy całkowicie spożywanie mięsa, warto skonsultować się z dietetykiem i zaplanować proces. Musimy nauczyć się zastępować mięso produktami zapewniającymi naszym organizmom odpowiednie witaminy i składniki mineralne. Oto w jakie pułapki możemy wpaść, działając na własną rękę:
Dietetyk Iława – zbyt dużo białka w diecie
To, co wydawałoby się niemożliwe, dzieje się bardzo często. Osoby, które rezygnują z mięsa bez wcześniejszego przygotowania, zapoznania się ze specjalistyczną literaturą czy bez odbycia konsultacji dietetycznych, sięgają po produkty sojowe. Warto tutaj wspomnieć, że produkty sojowe, jak parówki czy niemięso, to wyroby mocno przetworzone i często zawierają dużą ilość cukru, tłuszczu i sztucznych dodatków.
Jako iławski dietetyk zależy mi na Waszym dobrostanie, więc podpowiadam – mamy znakomity dostęp do białka roślinnego i nim powinniśmy zastępować zwierzęce: orzechy, rośliny strączkowe, kasza jaglana czy komosa ryżowa. Początkujący wegetarianie spożywają często zbyt dużą ilość nabiału, nie wiedząc czym zastąpić mięso, co prowadzi do zakwaszenia organizmu, nie mówiąc już o nadmiarze żółtego sera, przez który łatwo przytyć!
Wegetariańskie i wegańskie źródła białka:
Jaja „0” lub „1”, chude twarogi, feta, mozzarella, kefir, maślanka naturalna, jogurty naturalne, rośliny strączkowe: soja, soczewica, ciecierzyca, różne fasole, groch,
płatki drożdżowe, tofu, tempeh, komosa ryżowa, spirulina, odżywki białkowe. Produkty inne: orzechy, pestki słonecznika i dyni, masło orzechowe, migdałowe, tahini, sezam, siemię.
Dietetyk Iława – zbyt wiele produktów z mąki pszennej
Kluski, makarony, pierożki, naleśniczki i ciasteczka to droga do wielu dodatkowych kilogramów i podwyższonego cholesterolu, więc zaplanuj swoją dietę wegetariańską tak, żeby wyważyć ilość spożywanych produktów do zapotrzebowania swojego organizmu.
Dietetyk Iława – mało urozmaicone menu
Dieta wegetariańska nie polega tylko na usunięciu mięsa z talerza, ale na jej prawidłowym skomponowaniu tak, aby nie powodowała żadnych niedoborów, a także żeby zapewniała nam różnorodność menu, dzięki czemu nie odczujemy nudy i nie wrócimy do starych nawyków żywieniowych.
Dietetyk Iława – jak zorganizować żywienie wegetariańskie
Jeśli chcesz jadać wegetariańsko to warto pomyśleć o naturalnych produktach i gotować proste dania samodzielnie. Pierwszy krok to zaopatrzenie kuchni w odpowiednie produkty. Lista zakupów może być długa, ale jeśli miałabym skrócić ją maksymalnie, to znalazłyby się na niej te składniki: różne kasze, rośliny strączkowe, orzechy, pestki oraz bardzo dużo warzyw.
Dietetyk Iława – podsumowanie
Nie każdy musi być wegetarianinem, ale warto wiedzieć, że ograniczenie ilości spożywanego mięsa działa wspaniale na nasze organizmy i na środowisko. Poniżej przykład wegetariańskiego jadłospisu, którym można się inspirować tworząc własne menu.