Gorący piasek, zapach morskiej bryzy, szum dopływających i cofających się morskich fal, bardzo długi dzień, dojrzewające w ogródkach nowalijki i czas urlopów – tak nam Europejczykom, kojarzy się lato. W TMC postrzeganie tej pory roku nie różni się zbyt wiele od naszego – jest to pora żywiołu Ognia (odrodzenia i odnowy), która rozpoczyna się 14 maja, kończy 25 lipca, a osiąga swoje maksimum 22 czerwca, co jednocześnie jest dniem maksymalnej energii Yang. Lato w TMC jest czasem odpoczynku, w którym to właśnie Ogień zapewnia energię, którą wchłaniamy i dzięki której przetrwamy resztę roku. W tym artykule podpowiadam, jak o siebie dbać i czym się żywić w okresie letnim.
Element Ognia w medycynie chińskiej
Przesunięcie się w okresie letnim, podczas rosnącej temperatury – Qi (energia życiowa) z wewnątrz do tkanek podskórnych powoduje, że w ciągu dnia rośnie nasza aktywność – więcej się ruszamy, jesteśmy bardziej radośni i twórczy, ale jednocześnie stajemy się mniej odporni. Dzieje się tak przez spożywanie zbyt dużej ilości produktów wyziębiających, prosto z lodówki lub o smaku ostrym. W elemencie Ognia są 4 obiegi czynnościowe. Narządem Yin jest Serce, a Yang – Jelito Cienkie, do tego dochodzi Potrójny Ogrzewacz i Osierdzie.
Z latem i Ogniem w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej wiąże się również kolor czerwony i smak gorzki, który ma właściwości ochładzające, wysuszające i rozpraszające śluz i szkodliwe substancje przede wszystkim w płucach i przewodzie pokarmowym. Najbardziej dokuczliwymi letnimi dolegliwościami są:
- odwodnienie,
- udar cieplny,
- omdlenia,
- wykwity skórne.
Pracujące intensywnie Serce i Jelito Cienkie wymagają w tym czasie wzmacniania i leczenia dlatego ważny jest wybór odpowiedniego pożywienia. Takiego, które będzie pomagało budować zdrowie organizmu. Biorąc pod uwagę, że Serce odpowiedzialne jest za powstawanie nieocenionych dla ciała płynów i potrzebuje do tego energii zarówno z pożywienia, jak i oddechowej, zwróć uwagę na prawidłowe oddychanie i właściwe odżywianie.
Abstrahując od spraw cielesnych, z elementem Ognia w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej łączy się uczucie miłości, dzięki któremu mamy siły do nowych wyzwań, kontaktów i emocji, a jego organem jest język – często ci, którzy dużo mówią, mają problemy z zachowaniem harmonii w elemencie Serca. Z poziomu umysłu jest to inteligencja, jasne myślenie i dobra pamięć.
Element Ognia w TMC – Urzędnicy
Jak wspominałam wcześniej, w elemencie Ognia są 4 obiegi czynnościowe, czyli organy lub właśnie – Urzędnicy i są nimi: Serce, Jelito Cienkie, Potrójny Ogrzewacz i Osierdzie. Każdy z nich pełni inną funkcję.
- Urzędnik Serce – rezydencja ducha, Najwyższy Władca, który sprawuje kontrolę i rozdziela zadania. Jest to organ odpowiedzialny za zarządzanie krwią i odżywianie organizmu. W przypadku jego choroby następuje wewnętrzny chaos.
- Urzędnik Osierdzie – chroni wrażliwe Serce, odpowiedzialny jest za krążenie oraz wydzieliny narządów płciowych. Jeśli niedomaga, odczuwamy bóle serca, duszności i kołatanie, zimne ręce i stopy, żylaki, hemoroidy, a także oziębłość.
- Urzędnik Potrójnego Ogrzewacza – również chroni Serce, odpowiada za równowagę pomiędzy trzema częściami, na które dzieli się tułów. Ciepło przez niego kolportowane dotyczy oprócz ciała również ducha i umysłu. W przypadku choroby pojawiają się uderzenia gorąca i zimna, zimne kończyny, blade wargi, dreszcze, gorączka.
- Urzędnik Jelita Cienkiego – oddziela czyste od nieczystego, czystą energię od brudnej, jest kolejnym ochraniaczem Serca. Jego niedomaganie objawia się nagromadzeniem w ciele nieczystości, zrostami, obrzękami, pryszczami, złogami, a także artretyzmem, dną moczanową, czy brakiem odróżnienia dobra od zła.
Jak odżywiać się podczas pory żywiołu Ognia
Jak podczas każdej innej pory roku w TMC, czyli z wykorzystaniem produktów sezonowych, które niosą ze sobą wskazany smak. Ty musisz tylko dopasować ich sposób przygotowania.
Lato w TMC – owoce i warzywa
Występujące latem owoce i warzywa są silnymi przeciwutleniaczami, chronią układ krwionośny, immunologiczny, mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, pobudzają perystaltykę jelit, regulują poziom glukozy, czy odżywiają bakterie jelitowe i są to:
- Owoce – borówka, malina, jeżyna, czarna porzeczka, truskawka, wiśnia, czereśnia, rabarbar.
- Warzywa – pomidor, fasola szparagowa, bób, rukola, cukinia, ogórek, kalarepa, bakłażany, papryka, fasola mung i adzuki, zielone warzywa liściaste, szparagi, karczoch.
Dodatkowo zawierają one dużo wody i gwarantują poprawę nawodnienia organizmu. Jeśli dołączysz do nich pełnoziarniste zboża i świeże zioła (koperek, pietruszka natka, seler naciowy, lubczyk), zapewnisz organizmowi odpowiednie wzmocnienie.
Lato w TMC – zasady odżywiania
- Największy nacisk kładzie się oczywiście na nawodnienie organizmu (kompoty, lemoniady z miodem, zielona herbata z miętą i kardamonem, lekkie zupy warzywne oraz wszystkie wymienione powyżej warzywa i owoce).
- Krótkie gotowanie – na wodzie, na parze, blanszowanie.
- Smak gorzki.
- Unikanie produktów bezpośrednio z lodówki.
- Omijanie zbyt dużej ilości produktów surowych.
- Stronienie od suszonych przypraw w dużej ilości.
Pamiętaj, że naczelną zasadą wszystkich pór roku w TMC jest zadbanie o wypoczynek i regenerację organizmu, spokojny umysł, unikanie stresu i wewnętrzna harmonia.